2015年6月15日月曜日

Green Tea Cooking Class 緑茶で楽しむ茶料理教室


Let’s learn Japanese soul drink, green tea!! -Green tea cooking class-

(日本語のお知らせは後半にあります)

Green tea is not just for drinking but it can also use for cooking. This cooking class is so special that you will learn how to enjoy actual fresh green tea, “shincha.”
We will bring you a new world of green tea!!! 

Why is Shincha so special?! 
Shincha means newly picked tea the first tea of the season. It has fresh scent and flavor and sweetness more than “second crop tea” or “third crop tea.” 
Not only for scent and flavor, but Shincha contains high nourishment compared with other crop tea. During the winter, a tea tree stores nourishment, and then the spring comes fresh leaves will grow with a lot of nourishment.
Therefore, Shincha are wonderful to try to drink and eat!!!

=Menu=
・Ice-brew green tea (Green tea leaf with ice block) It slowly take one hour.
・SASHIMI carpaccio with green tea dressing
・Green tea tempura with green tea salt
・Green tea rice with Green tea Tsukudani
・Green tea rice cake

• Date: July, 5th, 2015 (Sunday)
• Time: 12:00~16:00 (Open 11:30~)
• Location: Tsukishima-Shakai-Kyouiku-Kaikan (月島社会教育会館、Social Education Hall) 4-1-1 Tsukishima, Chuo-ku Tokyo, Japan
• Class size: 30
• Cost: 5500 yen (Material, text and facility usage fee) (tax included)
• Dead line: July, 2nd, 2015 (Thursday) 11:00AM
• What to bring: Apron and something to write with application
• Contact details for inquiries: 
event@savory-japan.com

★Cancellation PolicyBy the way, if you make a reservation, but later find that you cannot attend, please let us know as early as possible.
# Please note that payment of the 5,500 yen participation fee will still be expected for a cancellation after the deadline and in the case of a simple failure to attend. Bank transfer details will be provided.

Note: Events of Savory Japan are looking for participants from not only in this site but also in our homepage and Facebook site. You might be on the waiting list, if the total number of participants is taken from other websites. We appreciate your understanding

Emina Matsuki
This class will be tough by Emina Matsuki. Food artist and Representative Director of Convey, a company offering catering services, cooking classes, and creative food consulting services. Emina is performs catering services, is a food consultant for restaurants, bars, and other commercial clients, and actively pursues culinary endeavors on other fronts as well. Deeply interested in not only quality ingredients but also the people who make them, Emina devotes a great deal of energy to developing connections with farmers and other producers of food. Building on these relationships, she has become a specialist in preparing local dishes from various communities throughout Japan.
http://www.conveyfood.com/

Senbara -chaen (扇原茶園)
Senbara green tea farm has been lasted three generations. This year is the established 50th anniversary. They produce elegant and rich taste of green tea with caring power of nature.
http://www.senbarachaen.jp/

日本茶は飲むだけじゃないんです!
「緑茶で楽しむお茶料理教室」

新茶がおいしい季節になりました。お茶の楽しみ方は飲むだけではありません。料理にも使ってもおいしい、いわば日本の伝統ハーブ。フードアーティストとして活躍する松木絵美奈先生が、これからの季節にぴったりのオリジナル緑茶料理を伝授します。


使用するお茶は、島根県浜田市の「扇原茶園」の新茶。こちらの茶園のお茶は上品で本当においしい。今回のメニューには扇原茶園の佐々木京子さんのレシピも取り入れています。お茶農家ならではのアイデアと食材の持ち味を存分に引き出す料理家とのコラボレーションも今回のおすすめポイントです。

[メニュー予定]
・ 水出し緑茶
・ お茶ドレッシングでいただくSASHIMIカルパッチョ
・ お茶の葉天ぷら
・ 新茶ごはん〜お茶の佃煮添え〜
・ お茶餅

[概要]
日時:2015年7月5日(日)12:00〜16:00(11:30受付開始)
会場:月島社会教育会館4階 料理教室
参加費:5500円(税込、テキスト代、材料費込み)
定員:30名
申込締切&キャンセル締切日:2015年7月2日(木)11:00


申し込み先:event@savory-japan.com


持参するもの:エプロン、筆記用具

キャンセルポリシー:
キャンセル締切日以降にキャンセルされた場合は、すでに材料費購入等の準備を済ませておりますので、参加費の全額をお支払いいただきます。後日、振込先をお知らせしますので、指定の銀行口座にお振り込みください。

ご注意:
Savory Japanのイベントは、ホームページとmeetup、Facebookでも応募を受け付けています。全体で定員に達した場合は、ウェイティングになることがあります。ご了承ください。

講師:
松木絵美奈(まつき・えみな)

フードアーティスト、CONVEY代表。東京のどこかで開かれる一期一会の居酒屋「満月BAR」の女将やケータリングサービス、飲食店・企業のフードアドバイザーなど、多方面で活躍。全国の生産者との交流も深く、日本各地の郷土料理を活かした料理も得意とする。
http://www.conveyfood.com/

協力:
扇原茶園(せんばらちゃえん)

島根県浜田市にある扇原茶園は、3代続くお茶農家。日本海を望む風光明媚な場所に茶畑はあります。緑茶は日本料理に欠かせない食材ですが、生産には手間がかかるため、廃業する農家も少なくありません。かつては茶畑が広がっていた浜田市もお茶農家の数が減り、唯一、残っているのが扇原茶園です。そんな厳しい環境の中、扇原茶園は自然の力を生かした農法を守りながら、上品な味わいのお茶を生産しています。また、お茶の魅力を多くの人に知ってもらおうと、自然に触れ、日本らしさを五感で感じる「和のツーリズム」も主催。茶畑を見ながら生産の様子やお茶のおいしさを学ぶ体験型イベント、小学生から大学生を対象にした体験学習などにも積極的に取り組んでいます。
http://www.senbarachaen.jp/